Wat is Alexandertechniek?

De Alexandertechniek leert je je coördinatie te verbeteren door je gewoontepatronen te doorbreken en je gedachtes zo te organiseren dat je vrijer en efficiënter kunt bewegen. Het met rust laten van de relatie tussen je hoofd, nek en rug staat hierbij centraal.
Je leert niet zozeer hoe je de dingen moet doen, maar welke dingen je weg kunt laten die je in de weg zitten bij wat je wilt bereiken. Je gaat uit van de vraag “wat doe ik waardoor het niet optimaal gaat?”. Hierdoor word je zelf het instrument om jezelf te verbeteren.

F.M. Alexander

F.M. Alexander (1869-1955) was een Australische acteur die telkens zijn stem verloor. Toen de medici hem niet verder konden helpen ontdekte hij zelf een methode die hem niet alleen zijn stem teruggaf, maar de sleutel bleek tot een betere algehele gezondheid, door een veel efficiënter gebruik van zijn hele coördinatie.

fm alexanderHij zette vervolgens in Londen een praktijk op waar hij mensen met zeer uiteenlopende klachten lesgaf in zijn methode: mensen met ademhalings- en stemproblemen, problemen met de spijsvertering, rugklachten, stofwisselingsziekten, stotteren, concentratieproblemen en meer.

Hij kon deze mensen helpen, niet omdat hij een soort wonderdokter was, maar omdat de invloed van hoe we onszelf gebruiken op ons functioneren, gezondheid en welbevinden veel groter is dan we zelf vaak denken. Door je hierop toe te leggen krijg je het gereedschap in handen om zelf allerlei problemen op te lossen, om je vrijer te bewegen, te ademen en je lichter en meer in balans te voelen.

Zeer uiteenlopende mensen hebben baat bij Alexandertechniek: (beroeps)musici die zonder blessures willen spelen, sporters die hun bewegingen efficiënter willen maken, bureauwerkers die zonder rug- en nekklachten willen werken, lopende bandwerkers die van hun RSI afwillen, mensen die hun ademhalingsproblemen willen verlichten, mensen die zich minder zwaar willen voortbewegen, zangers die hun stem niet willen forceren, mensen die vrijer willen spreken in het openbaar, mensen die met het klimmen der jaren toch soepel willen blijven bewegen.

Wetenschap

De Alexandertechniek staat haaks staat op de manier waarop we gewoonlijk problemen aanpakken:

  • vanuit het geheel, niet de onderdelen;
  • vanuit wat we kunnen laten, niet wat we moeten doen;
  • vanuit wat we voor onszelf kunnen doen, niet wat anderen voor ons moeten oplossen;
  • vanuit preventie, niet vanuit genezing.

De laatste jaren verschijnt steeds meer gedegen wetenschappelijk onderzoek naar de effectiviteit van de Alexandertechniek. Lage rugklachten zijn op dit moment de grootste bron van 'verloren gezondheidsuren'. In een grote studie, gepubliceerd in het British Medical Journal (2008, overgenomen in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde) bleek Alexandertechniek zeer effectief tegen chronische lage rugpijn (een verbetering van 85% t.o.v. de controlegroep, het meest van de vergeleken behandelmethoden), en bleek daarnaast de meest kosteneffectieve van de vergeleken behandelingen. De resultaten bleken daarnaast blijvend, ook een jaar na de Alexandertechniek lessen. Klik hier voor meer info.

Alexandertechniek op de werkvloer

Steeds meer bedrijven ontdekken de effectiviteit van de Alexandertechniek om ziekteverzuim en werkgerelateerde klachten (rug- en nekklachten, RSI, overmatige spierspanning) van medewerkers tegen te gaan. Bedrijven en organisaties als Victorinox (van de Zwitserse zakmessen), Siemens, Chevron Texaco, BBC, gemeente Lausanne, de Israëlische luchtmacht, de National Health Service UK hebben Alexandertechniek structureel ingezet in de bedrijfsvoering.

Case-studie: Victorinox

logo victorinoxBij Victorinox vormt de Alexandertechniek de basis van een groot programma om RSI-klachten, schouderklachten, hoofdpijn,  migraine en stress van zowel productiewerkers als bureauwerkers te verminderen. In de ruim tien jaar dat dit programma loopt is het ziekteverzuim bij het bedrijf met 30% afgenomen en zijn veel arbeidsgerelateerde klachten drastisch afgenomen. Klik hier voor meer info.